Цікаві факти

Види чайного листя

Найважливішим вегетативним органом чаю, через який рослину, власне, і культивують, є листя. Зустрічається чотири варіанти їх розташування: вертикальне, напіввертикальне, горизонтальне та напівгоризонтальне. При вертикальному розташуванні між листям і віссю пагонів утворюється гострий кут. Таке листя, як правило, жорстке та грубе й нижніми сторонами звернені назовні. При полувертикальному розташуванні листя на пагоні розміщується під кутом 45-60 °, видно верхню й нижню сторону пластинки. Листя помітно розгорнуті й більш м’які, ніж у попередньої форми. При горизонтальному й більш пониклому розташуванні назовні звернена тільки верхня сторона пластинки листа. Гнучкі краї листя відігнуті, міжвузля довгі, листя ніжні та м’які. Перші дві форми розташування листя характерні для чаю китайського і японського походження, третя і четверта зустрічаються, головним чином, у ассамського чаю.

Морфологічна будова чайного листя є найважливішою спадковою ознакою, яка визначає істотну відмінність сортів Thea sinensis та Thea assamica. Їх характеризує розмір (довжина, ширина й товщина), форма, колір, характер жилкування та особливості будови тканин (клітин). Зазначені анатомічні ознаки чайного листя змінюються в залежності від зростання рослини чаю в різних екологічних умовах.

Найбільше листя, а отже, й флеші – у юньнаньского та ассамського чаю, а найдрібніші – у японського. Площа листових пластинок японського листа дорівнює 6,4 см2, китайського – 21 см2, індійського – 40 см2. Форма листя може бути округлої, яйцевидної, еліпсоїдної, витягнуто-еліпсоїдної і ланцетовидної. Змінам також схильна товщина листя, яка може бути тонкою, середньою та товстою.

Колір листя залежить від кількості хлорофілу, що міститься у ньому, має відтінки від світло-і темно-зеленого до антоціанового (червоно-фіолетового). Листя, які містять меншу кількість хлорофілу, тобто більш світлі, дають кращу продукцію.

При вивченні тканин і клітин чайного листя було встановлено, що з верхньої та нижньої сторони він складається з одношарових клітин епідермісу, під яким в залежності від різновиду чайного куща знаходиться один, два або три шари палісадної тканини, а під ними – клітини губчастої паренхіми. Дослідження поперечного розрізу чайного листа показали, що листя японського, китайського та індійського чаю відрізняються, в основному, будовою палісадних клітин чайного листя, ступенем їх розвитку. Збільшення товщини палісадної тканини, а також її співвідношення до губчастої говорить про пристосованості рослини до посухи й низьким температурам.

На нижній поверхні листа розташовані продихи та волоски. Найбільше волосків знаходиться на молодому листі та стеблах. Рясне утворення волосків на чайному листі відбувається, головним чином, при умовах посухи, бо перебуваючи на нижньому боці аркуша, волоски ускладнюють рух повітря над продихами, у зв’язку з чим сильно зменшується випаровування. При переробці чайний сік, багатий кофеїном, частково осідає на волосках та ферментується на них. Після сушіння волоски набувають золотистий колір, що покращує зовнішній вигляд продукції і вказує на якість сировини.

ФАКТОРИ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА ЯКІСТЬ ЧАЙНОГО ЛИСТЯ

Листя основних видів чайного куща – Thea sinensis і Thea assamiса – розрізняються між собою не тільки морфологічно, але і за хімічним складом, тому чаї, отримані від різних видів чайної рослини, різні за смаком та ароматом. Різниця в хімічному складі різновидів чайного куща є результатом відмінності їх спадкових властивостей, що встановилися під впливом різних кліматичних умов зростання.

Чайна рослина чутливо до змін зовнішніх умов, що призводить до відмінностей в хімічному складі листа, зібраного в різних місцях зростання. Листя північних різновидів чайного куща (китайської та японської) містять менше розчинних (екстрактних) речовин і таніну, ніж листя південній області (індійської). Тому чаї китайських різновидів (наприклад, чаї з сорту Кіминь) мають більш тонкий, м’який смак та аромат, ніж чаї ассамських різновидів.

До найважливіших чинників, що впливають на якість чаю, відносяться клімат і грунт. Спроба розведення чайних плантацій в багатьох країнах зазнала невдачі саме через невідповідні для чайного куща умови зростання. Температура, вологість повітря, кількість сонячних днів та інші кліматичні умови мають певний вплив на якість чаю. Так, в менш теплих місцях з недостатньою кількістю опадів отримують чаї зниженої якості. Це пов’язано зі зміною хімічного складу чайного листя, який залежить від ніжності листя, способу й можливого часу збору, а також інших показників, характерних для того чи іншого різновиду чайної рослини.

Відзначаючи зв’язок між морфологічними ознаками чайної рослини і хімічним складом його частин, треба сказати, що більше дубильних і екстрактивних речовин міститься в листі антоціанового забарвлення, менше – в світло-зелених і ще менше в темно-зеленому листі.

Якість продукції багато в чому залежить від правильного проведення збору чайного листя. Чим ніжніше й однорідніше зібрана маса листя, тим більше можливостей отримати з неї продукт гарної якості. Вчасно не зібрані молоді пагони грубіють, отже, погіршується якість чаю.

Як правило, застосовуються чотири способи збору чаю: звичайний, легкий, посилений і жорсткий. Звичайний збір являє собою збір дво- і трилистої флеші, а також дволистих та однолистяних глушків; посилений збір полягає в тому, що протягом усього сезону з куща збирають дво- і трилистні флеші до риб’ячого листя; легкий збір застосовується для відновлення низьковрожайних плантацій; жорсткий збір – це осінній збір огрубілого листя, коли збирають не зібрані вчасно огрубілі флеші.

Залишити відповідь