Події

Що особливого в Чорній П’ятниці “Black Friday”?

Чорна п’ятниця (Black Friday) – найяскравіша та емоційна п’ятниця року! Це день величезних знижок і розпродажів, головне свято для всіх шопоголіків і відмінне рішення для тих, хто хоче заощадити.

Щорічно Чорну п’ятницю відзначають в першу п’ятницю після американського Дня Подяки (зазвичай – це останній тиждень листопаду).

Цього року Чорну П’ятницю відзначають 29 листопада.

Саме з Чорної п’ятниці в західних країнах починається традиційний різдвяний сезон розпродажів, коли можна придбати найрізноманітніші товари за дуже вигідними цінами, адже розмір знижок коливається від 30 до 90% в залежності від груп товарів.

Традиція цього нестримного шопінгу виникла в Америці ще в 19 столітті, коли найбільші торговельні мережі почали влаштовувати грандіозні передріздвяні розпродажі, стимулюючи покупців на покупки неймовірними розмірами знижок, бонусів, особливими подарунками та ін. А сам термін «Чорна п’ятниця» з’явився тільки в 1966 році у Філадельфії.

Існує дві загальноприйняті версії про походження назви. За однією, день так називали через величезні затори на дорогах, які утворювалися на наступний день після Дня подяки. За іншою, назва чорна п’ятниця з’явилася завдяки способу ведення бухгалтерської звітності в цей день. Збитки записували червоним чорнилом, а прибуток – чорними, а так як виручка в цей день була величезною, то і чорний колір в звітності переважав.

Так, чи інакше, ця традиція грандіозних розпродажів придбала такий успіх, що швидко поширилася і в інших країнах. Саме в цей день сотні мільйонів людей по всьому світу змітають з полиць навіть самий залежаний товар, приносячи продавцям місячні прибутки. Сьогодні Чорна п’ятниця – популярний міжнародний тренд. Але саме в Америці цей день чекають з особливим нетерпінням.

Напередодні, ще до півночі, в торгових центрах та магазинах американських міст ніде яблуку впасти – завбачливі покупці займають чергу заздалегідь, а деякі навіть ночують біля входу до магазину. Адже перших покупців чекають серйозні знижки (від 50 до 80%). До того ж у Чорну п’ятницю багато магазини відкриваються дуже рано – близько 5 години ранку, а деякі найбільші торговельні мережі – навіть опівночі.

Хоча цей день не є офіційним святом, але багато американців беруть відгул, звичайно ж, за винятком співробітників роздрібної торгівлі. А магазини і торгові мережі роблять все, щоб залучити покупців.

Здавалося б, така «щедра» політика повинна приносити збиток представникам торгівлі. Однак, великий потік покупців сповна компенсує низькі ціни, до того ж попереду Різдво, і придбання товарів стає просто «необхідністю» у людей. Таким чином, магазини за один день «вбивають» трьох зайців: залучають великий потік покупців, забезпечують швидкий рух товару та отримують добрий прибуток. До речі, не треба думати, що у розпродажі беруть участь тільки уцінені або непопулярні товари. Оскільки продавець, в будь-якому випадку, залишається у виграші, тому знижки поширюються і на кращі товари в асортименті. До того ж, вже традиційно фірми-виробники техніки та побутових товарів приурочують випуск нової лінійки продукції до цього періоду. Так вони не тільки стимулюють попит, але і роблять рекламу нового товару.

Ще одна важлива відмінна риса Чорної п’ятниці – товар, придбаний в цей день, повернути до магазину (з будь-якої причини) вважається поганим тоном. Тому і відсоток повернення покупок невеликий, що також на руку продавцям. Але і покупець залишається у виграші, адже багато хто заздалегідь планують покупки та прибдають їх у Чорну п’ятницю з великою вигодою. А під знижки в цей день потрапляють практично всі категорії товарів, від продуктів харчування до побутової техніки. Найбільш ходовими традиційно залишаються електроніка, одяг та іграшки.

Хоча по телевізору щороку ми бачимо величезні натовпи людей, які штурмують в Чорну п’ятницю магазини в США і змітають з прилавків все – від шкарпеток до величезних плазмових панелей, коли часу на розглядання і роздуми немає і часом не обходиться без травм, але популярність цієї події не стає менше. І в цілому «свято справжніх шопоголіків» приносить справжнє задоволення всім його учасникам. За статистикою, в Чорну п’ятницю американська сім’я може в середньому заощадити від декількох сотень, до тисяч доларів. Щороку вони залишають в магазинах по $ 60 мільярдів, що можна порівняти з річним бюджетом невеликої країни.

Треба також сказати, що в Європі «Чорна п’ятниця» проходить по-іншому. Так, традиція робити знижки напередодні Різдва зберігається, але все відбувається більш чинно й благородно. У багатьох європейських країнах чесність знижок в торгових точках контролюється державою, а ще й інтернет-магазини не відстають від своїх «реальних» колег. Останнім часом все більше європейців роблять покупки в ці дні, не залишаючи свого житла.

Якщо і ви вирішили взяти участь у Чорній п’ятниці, бажаємо вам приємного шопінгу та максимальних знижок!

У Чорну п’ятницю в магазині TEABOX Вас чекають знижки на чай, каву, шоколад і багато іншого! Чекаємо Вас!

Источник: https://www.calend.ru/holidays/0/0/3277/

Залишити відповідь