Цікаві факти

Що дивує в чаї Матча?

Чай Матча, в Японії так званий Матті, має прадавню історію, яку довгий час зберігали дзенських ченці, використовуючи його в своїх ритуалах. Чай став доступний іншим жителям Японії лише в XIV-XVI столітті.

Цікава особливість підготовки такого чаю: кущі затемнюють на деякий час перед збиранням. У цей момент чайний лист наповнює амінокислоти, що надає особливу солодкість готовому чаю.

Сушка листя з подальшим подрібненням у порошок є одним з основних етапів виробництва чаю. Цікаво, що для виробництва 30 г готового порошку може йти до години часу! Прожилки листа та стебла під час подрібнення видаляють і отримують яскраво-зелений однорідний порошок.

Незаперечним фактом є цінність напою, який використовували багато століть, традиція вживання якого зберігається до сьогоднішнього часу. І ми з Вами можемо зануритися у глибину цих таємничих ритуалів, приготувавши матча в себе вдома.

Приготування чаю матча

Для приготування чаю Матча японці використовують спеціальний інвентар: мірну ложку з бамбуку, так звану тясяку, для 1г порошку чаю, вінчик для збивання – тясе, керамічну ємність – тяван, а також ситечко для просіювання.

Ми можемо використовувати звичайну чашку, бажано взяти широку, щоб зручно було збивати, обдати її окропом перед використанням.

Щоб уникнути попадання грудок перед вживанням бажано порошок матча просіяти через сито.

Дуже важливо використовувати м’яку очищену воду не вище 80°С.

Існує два варіанти маття: міцний (з яп. «Койта») та слабкий (з яп. «Усутя»).

Отже, для менш міцного матча, тобто усутя, в чашку поміщаємо 2г (половину чайної ложки) порошку з розрахунку на 70 мл води

Койта, або міцний чай матча, готується в пропорції 4 г порошку (4 ложки тясяку або 1 чайна ложка з верхом) на 50 мл води.

Для рівномірного розчинення порошку матча у воді рекомендується збивати вінчиком W-образними рухами.

Здавалося б парадокс, але Койта за смаковими відчуттями солодший, з меншою гіркістю, ніж Усутя.

Слід вживати цей чай невеликими ковтками, повністю занурюючись в енергетику цього стародавнього напою, не дарма ж ченці вживали його для медитації. Відчуйте єднання з самою природою, розслабляючись та наповнюючись цілющою силою кожного ковтка цього безцінного напою.

Чем полезен чая матча?

Дослідники з Колорадо з’ясували, що вміст антиоксидантів чаю Матча в 137 разів перевищує їх вміст в зелених чаях. Отже, матча незамінний помічник при застудах та запаленнях, зміцнює імунітет і покращує опірність організму до бактерій та вірусів.

Завдяки великому вмісту кофеїну чай бадьорить та наповнює енергією, тому потрібно бути обачним при вживанні чаю вагітними та дітьми. Краще проконсультуватися з лікарем. А ось для людей активного способу життя матча якраз необхідний, адже він бадьорить, концентрує увагу і покращує настрій. А все тому, що чай матча стимулює вироблення дофаміну та серотоніну.

Цікаво, що в місцях виробництва чаю матча середня тривалість життя людей становить 90 років, а захворювання вен їм не знайомі, тому чай матча не тільки очищує судини, але й зміцнює серцево-судинну систему і знижує рівень холестерину в крові.

Матча часто використовують в програмах для схуднення відомі дієтологи, так як чай покращує обмін речовин.

Косметологи уже давно эффективно используют средства по уходу за кожей с чаем матча, ведь вещества чая хорошо справляются с защитой кожи от УФ лучей и препятствуют ее старению.

В профилактических целях чай матча используют для предотвращения появления камней в почках и желчном пузыре.

Вважається, що найсмачніший матча роблять в регіоні Кансай (Японія), тому що це саме те місце, де чай почали виробляти ще в XIV столітті, згодом удосконалюючи технології виробництва.

Якщо ви обираєте чай, рекомендуємо звертати увагу на колір. Хорошої якості матча яскраво-зеленого кольору. З причини того, що виробництво та цінність чаю досить високі, відповідно і ціна на матча не може бути дешевою.

Приємного чаювання!

Залишити відповідь