Щорічно 11 липня любителі солодкого відмічають Всесвітній день шоколаду(World Chocolate Day). Це смачне свято було придумане і уперше проведене французами в 1995 році.
Є думка, що першими навчилися робити шоколад ацтеки. Вони називали його “їжею богів”. Іспанські конкістадори, які уперше доставили його в Європу, охрестили ласощі “чорним золотом” і використали для зміцнення фізичних сил і витривалості.

Дещо пізніше споживання шоколаду в Європі обмежувалося лише аристократичними кругами. Видатні жінки вважали шоколад афродизіаком. Так, у матері Терези була пристрасть до шоколаду, а пані Помпадур була упевнена, що лише шоколад може розпалити вогонь пристрасті. Лише на початку 20-го століття з появою промислового виробництва шоколадом змогли насолодитися і люди, що не відносяться до аристократії.
Як встановлено сучасною наукою, в шоколаді є елементи, сприяючі відпочинку і психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів – гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій і підтримують тонус організму.
Є також гіпотеза, згідно якої шоколад має “протираковий” ефект і здатний уповільнювати процеси старіння. Але ось в чому учені одностайні, так це в запереченні здатності шоколаду знижувати масу тіла! Адже добре відомо, що шоколад багатий поживними речовинами, у тому числі жирами, а значить і калоріями. Проте, не сперечаються вони і про те, що ці ласощі здатні підвищити настрій більшості населення землі.
У сам же День шоколаду в різних країнах проходять фестивалі і інші заходи, присвячені цьому солодкому святу. Особливо цікаво побувати цього дня на фабриках, заводах або в кондитерських, що виготовляють шоколад і його похідні. Усім, що саме тут бажає розповідають як і з чого готується шоколад, проводять всілякі конкурси і дегустації, виставки творів з шоколаду і навіть майстер-класи, де можна спробувати себе в ролі шоколатье.